Waarom ondertekende Diversey Nederland ook de Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg 3.0.’?

ondertekening Diversey Green Deal Duurzame Zorg ondertekening Diversey Green Deal Duurzame Zorg
Anouk Sassen Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Dec 15, 2022

Ja, de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 is getekend! Weer een stap vooruit. Samen met de betrokken partijen heeft Diversey Nederland op 8 december 2022 de ‘Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’ 3.0. ondertekend. Verduurzamen van de zorgsector vereist een ketenaanpak en dat is voor Diversey Nederland de motivatie geweest om op 8 december tijdens het landelijke tekenmoment, in navolging van de Green Deal 2.0 ook de 3.0 versie te ondertekenen.

“Ook Diversey Nederland heeft na ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg 2.0 opnieuw acties op papier gezet om verduurzaming te versnellen en bij te dragen aan het verduurzamen van de zorg. Door goed te luisteren naar de uitdagingen in de sector en kritisch te kijken bij alles wat we doen kunnen wij onze klanten helpen hun impact te verminderen, maar wel de hygiëne standaard te behouden” vertelt Anouk Sassen (Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie).

Ondertekening Green Deal Duurzame Zorg 3.0

 

Dit is onze belofte vernieuwde voor onze bijdrage aan verduurzaming van de zorg!

Als toeleverancier aan de zorg voelen wij ons verantwoordelijk zorginstellingen te helpen verduurzamen en ook de zorg toekomstbestendiger te maken. Verduurzamen doe je samen en vereist een ketenaanpak. Iedere innovatie die Diversey ontwikkelt maakt impact! Het ondertekenen van de 3.0 versie bevestigt wederom onze belofte om de zorg te helpen verduurzamen en onze gezamenlijke CO₂ voetafdruk te verkleinen.
 

Diversey Nederland B.V. zet zich in om binnen één of meer thema’s van de Green Deal de volgende acties te ondernemen:
 

  1. Bevorderen van gezondheid; van patiënten, cliënten en medewerkers

    Als producent/leverancier aan de zorgsector spant Diversey Nederland B.V. zich in om de gezondheid van medewerkers binnen de zorgsector te vergroten en de gezondheid van cliënten en patiënten te beschermen. Hierbij willen wij zorgverleners en patiënten/cliënten ondersteunen door het risico op zorginfecties en uitbraken te voorkomen of te beperken en de duurzame inzetbaarheid van zorgmedewerkers te verhogen. Zo dragen wij bij aan het voorkomen van zorg die niet geleverd hoeft te worden. Dit door o.a. effectieve en veilige handhygiëne oplossingen, oplossingen voor desinfectie, veilige en ergonomische single-use oplossingen voor de afvoer van urine en feces. Daarover kunt u meer lezen in punt v. Verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik).

    Via ons Infectiepreventie Support Programma bieden we: de zorgsector tools en middelen om zorginfecties te voorkomen, uitbraken te controleren en te beheersen, waarin de basisprincipes van infectiebeheersing en preventie worden uitgelegd. 
     
  2. Bevorderen van bewustwording en kennis over impact van de zorg op milieu en klimaat en vice versa

    Diversey Nederland B.V. spant zich actief in om zorginstellingen te adviseren en te ondersteunen bij het maken van duurzamere keuzes omtrent reiniging en hygiëne. Dit door kennissessies te faciliteren, adviesrapporten op te stellen en klanten op de werkvloer voor te lichten. Daarnaast zoeken wij actief naar partners en kennisnetwerken om onze kennis te delen, bewustwording en kennis over de impact van reiniging en hygiëne in de zorg en op het klimaat en gezondheid bij (aankomende) zorgprofessionals te vergroten.

    Wij helpen onze klanten en partners bij de belangrijkste aspecten waarmee zij rekening moeten houden in alle ‘groene’ termen en beweringen die er vandaag de dag zijn. Wij geven ze inzicht in de voordelen en beperkingen en stellen ze in staat stappen te zetten naar “groenere reiniging”. 
     
  3. Verminderen CO2-emissie van gebouwen, energie en vervoer; NVT
     
  4. Circulair en spaarzaam met grondstoffen en materialen werken

    Hierbij spant Diversey Nederland B.V. zich in om spaarzaam en verantwoord met grondstoffen om te gaan en (plastic)verpakkingsmateriaal zo veel mogelijk te minimaliseren en wordt ondersteund door zowel de 2030 doelen, waarbij wij 100% van onze hoofdverpakkingen bij willen laten dragen aan een circulaire economie. Die zullen onze ecologische voetafdruk én die van de zorgsector verder verkleinen, sociale ongelijkheid aanpakken en oplossingen bieden om onze klanten en de zorgsector te helpen hun eigen duurzaamheidsdoelen te bereiken. Wij streven naar vrije koolstofemissies in onze activiteiten tegen 2050 in samenwerking met onze klanten.

    Een goed voorbeeld hiervan is het verminderen van plastic afval door onze nieuwe milieuvriendelijke SafePack™-pouches, volledig recyclebaar en speciaal ontwikkeld volgens de nieuwe eco-normen en passend in de doseersystemen. Deze pouches zijn gemaakt van mono-materiaal die na gebruik, wanneer ze helemaal leeg zijn, gewoon bij het plastic afval kunnen worden gegooid. En ze zijn zo sterk en robuust dat ze veilig zijn met geconcentreerde, vaak geclassificeerde vloeistoffen gebruikt kunnen worden. Dit is bereikt door het ontwerp, de productiemethode en de gebruikte materialen te herzien.  

    Reinigingsmiddelen vereisen opslagruimte, genereren verpakkingsafval en dienen getransporteerd te worden. Dit heeft een impact op de ecologische voetafdruk van de zorgsector en vraagt om een duurzame oplossing om dit te verminderen. Door de inzet van Ecolabel gecertificeerde en hooggeconcentreerde producten in de milieuvriendelijke SafePack™-pouches gekoppeld aan gesloten doseersystemen kun je als zorginstelling je impact op plastic afval, transport en hiermee je CO₂ -uitstoot enorm verminderen vergeleken met kant- en- klare reinigingsmiddelen. Daarnaast bevorder je veilig werken voor de gebruiker. Gebruikers kunnen herbruikbare sproeiflacons steeds opnieuw vullen, hierdoor wordt het hergebruik van plastic verbeterd en afval geminimaliseerd. Doordat deze pouches volledig recyclebaar zijn, draag je bij aan een circulaire economie. Slechts één SafePack™-pouch bevat voldoende concentreerde reinigingsoplossing om honderden sproeiflacons mee te vullen. 

    Daarnaast blijven wij steeds meer chemievrije methoden ontwikkelen zoals Twister pads en SURE® Cradle to Cradle Certified® GOLD 100% plantaardige reinigingsmiddelen, waarbij de grondstoffen afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen van bijproducten uit de agrarische sector. Op deze manier stimuleren en helpen wij de de zorgsector om circulair te werken.
     
  5. Verminderen van de milieubelasting van medicatie(gebruik)

    Hierbij spant Diversey Nederland B.V. zich in met de innovatie van het Hygienius Systeem. Een duurzame innovatie voor de toiletgang van bedlegerige personen in ziekenhuizen en zorginstellingen. Dit door de toiletgang makkelijker en sneller te maken met minder risico op morsen, knoeien en kruisbesmettingen en hierbij de kans op verspreiding van zorginfecties terug te dringen en de zelfredzaamheid van de patiënt/cliënt te vergroten. Door eenmalig gebruik van deze hulpmiddelen kan voorkomen worden dat er onnodig zorginfecties zoals urineweginfecties optreden, waardoor er extra medicatiegebruik voorkomen kan worden. Daarnaast bevat het systeem mogelijkheden om medicatie die toch via urine en ontlasting worden uitgescheiden via een andere afvalstroom dan de riolering af te voeren. Hiermee wordt voorkomen dat deze in ons grond- en oppervlaktewater terecht komt. 

    De nieuwste innovatie binnen dit systeem POPPA® is een innovatief plat single-use product dat eenvoudig, door de zijkanten in te drukken, in een gebruiksklaar 3D Formaat product gepopt kan worden. Dankzij de pop-up technologie zijn toiletproducten, zoals urinalen, plat voor gebruik.

    Dit bespaart tot wel 90% ruimte en hierdoor kunnen producten makkelijk naast het bed van de patiënt opgeslagen worden. Daarnaast heeft dit ook een enorme impact op reductie van transport en dus ook CO2-uitstoot ten opzichte van andere single-use toiletproducten. POPPA® is gemaakt in Nederland, hoeft dus niet vanuit andere werelddelen naar Nederland vervoerd te worden en is van hernieuwbaar karton dat EN 13432 gecertificeerd is en 100 % composteerbaar binnen 90 dagen.

    Hierbij bieden wij zorginstellingen volledige ontzorging met een hoogwaardig single-use systeem voor de toiletgang van bedlegerige personen dat bestaat uit een systeem van producten, afvalverwerking, trainingen en ondersteuning. 
Ondertekenaars Green Deal Duurzame Zorg 3,0


 

We zullen blijven innoveren om onze CO₂-uitstoot op het milieu zo klein mogelijk te houden en hierbij willen ook al onze klanten en partners ondersteunen om datzelfde te doen.