Preventie van uitbraken
De bof

Thumbnail Thumbnail

De bof is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het bofvirus. De bof begint meestal met een paar dagen koorts, hoofdpijn, spierpijn, vermoeidheid en verlies van eetlust, en wordt gevolgd door zwelling van speekselklieren. Iedereen die niet immuun is door een eerdere bofinfectie of door vaccinatie kan de bof krijgen.

 

Overdracht

De bof wordt verspreid door druppeltjes speeksel of slijm uit de mond, neus of keel van een geïnfecteerde persoon, meestal wanneer de persoon hoest, niest of praat. 

 

Voorwerpen die door een geïnfecteerde persoon worden gebruikt, zoals glazen en kopjes, of voorwerpen die door baby's in de mond worden gestoken, zoals speelgoed, kunnen ook besmet worden met het virus, dat zich naar anderen kan verspreiden als die voorwerpen worden gedeeld. Bovendien kan het virus zich verspreiden wanneer iemand met de bof voorwerpen of oppervlakken aanraakt zonder zijn handen te wassen en iemand anders dan hetzelfde oppervlak aanraakt en over zijn mond of neus wrijft.

 

Besmettelijkheid

De meeste overdracht van het bofvirus vindt plaats voordat de speekselklieren beginnen te zwellen. Personen met de bof worden 1-2 dagen vóór tot 5 dagen nadat de speekselklieren beginnen te zwellen als het meest besmettelijk beschouwd. Het CDC beveelt aan om patiënten met de bof gedurende 5 dagen nadat hun klieren beginnen te zwellen te isoleren.