Introductie: Jolande Nelson, deskundige Infectiepreventie

Diversey biedt graag een totaaloplossing voor infectiepreventie en maakt hiervoor graag gebruik van diverse specialisten en onafhankelijke deskundigen op het gebied van infectiepreventie.  Graag stellen wij u voor aan Jolande Nelson, deskundige infectiepreventie.

Infection Prevention Infection Prevention
Anouk Sassen Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Jan 26, 2022

Diversey staat al vele jaren bekend om haar totaalaanpak op het gebied professionele reinigingssystemen, middelen en materialen. Het enkel leveren van reinigingsmiddelen en materialen is niet voldoende om de besmettingscyclus te doorbreken. Diversey biedt graag een totaaloplossing voor infectiepreventie en maakt hiervoor graag gebruik van diverse specialisten en onafhankelijke deskundigen op het gebied van infectiepreventie.  Graag stellen wij u voor aan Jolande Nelson, deskundige infectiepreventie.

Jolande InfectiePreventie

Na het afronden van de laboratorium opleiding startte Jolande Nelson haar carrière als bacteriologisch analiste. Jolande Nelson: “In het laboratorium ben je vooral bezig met de micro-organismen zelf binnen de vier muren van het lab. Tijdens de zogenoemde ‘labkoffies’ sloot onze deskundige infectiepreventie aan. Zij deelde haar ervaringen waar ik door werd geïnspireerd”. De ervaringen van de deskundige infectiepreventie heeft Jolande Nelson doen besluiten om de post-HBO opleiding in Breda te gaan te gaan volgen. 
 
Jolande: “Sinds 1990 werk ik met passie en plezier als deskundige infectiepreventie. Eerst in vast dienstverband in een groot algemeen ziekenhuis in Brabant en later als zelfstandige vanuit mijn eigen bedrijf, Nelson Infectiepreventie Consultancy."

Tevens heb ik vanuit onze beroepsvereniging VHIG de kans gekregen om deel te nemen aan het landelijke project ABR in verpleeghuizen vanuit het ministerie van VWS. Hierdoor heb ik ervaring opgedaan in het ondersteunen van organisaties om met hygiënisch werken aan de slag te gaan, waarbij gedragsverandering, communicatie en feedback wezenlijke onderdelen zijn. “De veelzijdigheid van het vak en het multidisciplinair werken in de organisatie, waarbij je met zoveel verschillende collega’s van de organisatie in contact komt, heeft voor mij de doorslag gegeven”.  Doordat er relatief weinig deskundigen infectiepreventie waren besloot Jolande een combinatie te maken van een parttime dienstverband en het verlenen van haar eigen diensten voor verpleeg- en verzorgingshuizen en zelfstandige behandelklinieken. 

“De uitdaging en afwisseling was geweldig. In het ziekenhuis was het begrip infectiepreventie al meer vormgegeven. Dus gemakkelijker door te voeren dan in ander type instellingen. Hier moest alles nog van het begin opgezet worden”.

Door alle verschillende opdrachten heeft Jolande Nelson enorm veel ervaring opgedaan en is vooral een praktijkgerichte aanpak ontstaan. “Mijn aanpak bestaat vooral uit luisteren naar de mensen op de werkvloer, waar lopen zij tegen aan en hoe kunnen we de landelijke richtlijnen zodanig vormgeven dat ze werkbaar zijn”. De meest voorkomende risico’s die ik in de praktijk tegenkom zijn de handcontactpunten van voorwerpen en de omgeving die besmet kunnen worden. Doordat ze met besmette handschoenen of handen (die niet gedesinfecteerd of gewassen zijn), aangeraakt worden. Denk hierbij aan smartphones, tablets, de bediening van de bedpanspoeler of verhaler en de deksel van de afval- en waszakhouder.

De grootste uitdaging voor zorginstellingen in de toekomst is het voorkomen van infecties met resistente bacteriën en outbreakmanagement.


Wacht niet op de uitbraak om tot urgentie besef te komen! Wees voorbereid en organiseer periodiek uitbraakoefeningen.