Hoe bescherm je werknemers tegen verkoudheid en de seizoensgriep?
De winter staat voor de deur en samen met het vallen van de bladeren van de boom, neemt het aantal seizoensziekten voor veel mensen helaas toe. Het Influenza virus, Norovirus, Coronavirus en complicaties zoals longontsteking hebben allemaal een seizoenspiek tijdens de herfst- en wintermaanden en kunnen zich snel verspreiden op de werkplek. Volgens het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kost de griep werkgevers alleen al bijna 111 miljoen werkdagen, oftewel ongeveer 7 miljard dollar aan ziektedagen en productiviteitsverlies. Om uw werknemers en uw bedrijf te beschermen, is het van cruciaal belang om op de hoogte te zijn van de prevalentie van seizoensziekten, infectiepreventiemaatregelen en manieren om de gevolgen ervan te beperken wanneer ze zich voordoen.
Beoordeling van de risico's
Er zijn verschillende redenen waarom het uitbreken van ziekten toeneemt bij koud weer.
De kou kan de symptomen van veel winterkwalen uitlokken of verergeren. Ons immuunsysteem is in de winter kwetsbaarder en bepaalde ziekteverwekkers gedijen het best in een koudere omgeving. Koud weer kan de luchtwegen vernauwen en de processen die zich tegen infecties verdedigen onderdrukken.
Naarmate het kouder wordt, brengen mensen ook meer tijd binnenshuis en in de nabijheid van anderen door, waardoor de kans op een repertoir virus zoals verkoudheid of de griep toeneemt. Ook worden de verwarmingssystemen van veel gebouwen in deze tijd van het jaar aangezet en kan de gerecirculeerde lucht minder buitenlucht bevatten. Dit kan het risico op stof en andere deeltjes, die ook besmettelijke ziekteverwekkers kunnen bevatten, vergroten. Bovendien vermoeden onderzoekers dat ziektekiemen van niezen beter overleven in droge lucht, zoals de lucht in een kantoor dat wordt verwarmd om de kou buiten te houden. Het is waarschijnlijk dat een combinatie van al deze factoren bijdraagt aan de piek in infecties tijdens de wintermaanden, vooral op een werkplek.
Hopen op het beste, voorbereiden op het ergste
De beste manier om te voorkomen dat uw personeel door deze ziekten wordt getroffen, is het toepassen van belangrijke preventieve maatregelen, waaronder:
- Breng vaccinatie onder de aandacht.
Herinner uw werknemers eraan routine vaccinaties te halen, zoals de griepprik en het pneumokokkenvaccin, of bied vaccinaties aan op het werk.
- Stimuleer handhygiëne.
Beveel handhygiëne (wassen of handdesinfectie) aan bij uw werknemers, vooral na gebruik van het toilet of na contact met veel aangeraakte oppervlakken zoals telefoons, toetsenborden en deurknoppen. Faciliteer in voldoende handhygiënefaciliteiten, zoals een dispenser met handdesinfectiemiddel op de werkplek en plaatsen waar veel mensen komen, zoals de keuken, de pauzeruimte of vergaderzalen.
- Reinig en desinfecteer oppervlakken die veel worden aangeraakt.
Zoek naar een reinigend en desinfecterend reinigingsmiddel, zoals Oxivir Plus dat gebruik maakt van versnelde waterstofperoxide (AHP)-technologie voor een snelle, veilige en effectieve reiniging en desinfectie. Reinig en desinfecteer regelmatig bureaus, werkbladen, toetsenborden, deurknoppen en andere oppervlakken die veel worden aangeraakt om het risico van ziekteverspreiding te beperken.
- Gebruik gezond verstand.
Benadruk infectiepreventiemaatregelen die getuigen van gezond verstand, zoals je mond bedekken wanneer je niest, gezichtstissues weggooien na elk gebruik en voorkomen dat je eten en drinken deelt met anderen.
- Laat vrije tijd toe.
Luister naar uw werknemers wanneer ze u vertellen dat ze zich niet lekker voelen, want wanneer u hen onder druk zet om te komen werken wanneer ze zich niet lekker voelen, kan dat zowel de productiviteit als het moreel aantasten. Niemand zou op het werk moeten zijn met koorts: een verhoogde temperatuur is de manier van moeder natuur om ons te vertellen dat we thuis moeten blijven. Ook voorkomt u hiermee verspreiding onder uw andere medewerkers.
Beperk de impact van de verkoudheid en griep op de werkvloer, maar wat moet u doen wanneer u een seizoens ziekte heeft opgelopen?
Het belangrijkste: blijf thuis. Volgens een onderzoek uit 2016 gaat meer dan de helft van de mensen die op openbare plaatsen werken, zoals ziekenhuizen en restaurants toch naar hun werk wanneer ze ziek zijn, waardoor andere werknemers, patiënten en klanten risico lopen op besmetting. Communiceer proactief en geef prioriteit aan uw welzijn.
Zorg voor voldoende rust en drink voldoende vocht tijdens de herstelperiode om uitdroging te voorkomen. Ga afhankelijk van de ernst van uw symptomen naar een huisarts voor medicatie en of een behandeling. Houd contact met uw werkgever over uw symptomen en ga pas weer aan het werk wanneer u volledig hersteld bent.
Houd bij kouder weer rekening met het risico van ziekte en neem voorzorgsmaatregelen om uw werkplek te beschermen tegen een uitbraak. Ga voor meer informatie over uitbraakpreventie naar onze speciale preventie pagina.