Geurvorming in wijnglazen: Hoe ontstaat het en hoe voorkom je het?

Valerie de Haan
Sector & Portfolio Marketing Manager Benelux
Nov 16, 2022

Je schuift aan tafel in een sterrenrestaurant, je hebt je favoriete wijn uitgekozen en de kelner schenkt je glas in. Op het moment dat je het wijnglas richting je neus brengt ruik je een onaangename geur. “Geurvorming in glaswerk is helaas een regelmatig voorkomend probleem en komt de smaak van de wijn niet ten goede” zegt Gommaar Theeuwes van Anfors Imperial. We vroegen Tom Levink vaatwas applicatie specialist bij Diversey wat de oorzaak van dit probleem is en hoe geurvorming in glazen voorkomen kan worden.

 

Geurvorming in glaswerk kan voorkomen bij glaswerk dat al meerdere malen is gewassen en is aangetast door corrosie, ook wel glasbeschadiging genoemd. De oppervlakte van het glas is dan niet meer egaal zoals bij nieuwe glazen maar er kunnen zogenaamde bergen en dalen, kleine oneffenheden of putjes zijn ontstaan. In deze oneffenheden kan vervuiling zoals bijvoorbeeld wijn zich gemakkelijk vasthechten. Aan het droge glas zie of ruik je niets bijzonders tot het moment dat er water of wijn ingeschonken wordt. A la minute ontwikkelt zich een onaangename geur die ontstaat door de achtergebleven proteïne en vetdeeltjes die zich hebben genesteld in het beschadigde wijnglas.

 

Een beschadigd wijnglas kan niet worden herstelt en glascorrosie zal gedurende het gebruik van het glas altijd optreden. Je kan de nare geur in het wijnglas natuurlijk wel voorkomen! Hiervoor is het belangrijk dat je de juiste dosering van het reinigingsmiddel (met een minimale pH waarde van 10.5) naleeft waardoor de vervuiling uit het beschadigde glas word verwijdert en het geurprobleem verleden tijd is.