Een hygiënische werkomgeving is de verantwoordelijkheid van iedereen?
Bert Schulting, Senior Consultant Diversey, gaf een interactieve workshop op de vijfde editie van het Hygiëneforum over hoe een hygiënische werkomgeving ieders verantwoordelijkheid moet zijn als we gedrag om willen buigen naar routine.
Tijdens deze interactieve workshop werd aan de deelnemers, voornamelijk werkzaam binnen de gezondheidszorg en retail, gevraagd wat de grootste verbeterpunten zijn op het gebied van hygiene op de werkvloer. Bijna alle deelnemers antwoorden dat gebruikersdiscipline echt hét verbeterpunt is. Daarna volgde nog een kleine minderheid met schoonmaken, gevolgd door persoonlijke hygiëne.
Ook kwam tijdens deze sessie naar voren dat men vaak denkt dat de verantwoordelijkheid bij de ander ligt om de werkplek hygiënisch te houden.
"Draai het eens om! Maak niet schoon wanneer je weggaat, maar wanneer je begint. Dat geeft zekerheid." gaf een van de deelnemers aan.
Binnen het ziekenhuis motiveren zij hun medewerkers om voor het starten met werken zelf hun werkplek schoon te maken. Want hoe is schoon zijn deze nu echt?
Daarnaast kwam naar voren dat de deelnemers vinden dat hygiëne binnen hun organisatie 'redelijk' op orde is. Niet iedereen bleek op de hoogte van de regels, er is ruimte voor verbetering en men moet keuzes maken en blijven bijsturen. Kortom, iedereen heeft een bepaalde mate van verantwoordelijkheid om een hygiënische werkomgeving te garanderen.
Lees het volledige interview met Bert Schulting hieronder.
“Een hygiënische werkomgeving is de verantwoordelijkheid van iedereen. We hebben collectief veel geleerd tijdens de coronacrisis. Iedereen die naar de supermarkt ging, desinfecteerde de handen en maakte het winkelwagentje schoon voor en na gebruik. We werden continu gewezen op specifieke handelingen en gedwongen om ze ons eigen te maken.
Door de maatregelen hebben we in die periode bijna geen griep en Norovirus uitbraken gehad. We waren heel ‘bewust bekwaam’ in ons gedrag en we bleven thuis als we verkouden waren. Nu zijn we bewust onbekwaam. Velen van ons gaan weer naar het werk als we ons niet lekker voelen. Dat heeft zijn weerslag op hygiëne en de verspreiding van infecties. De vraag is dus, hoe kunnen we samen ons gedrag aanpassen?”
Kloof dichten door reflectie & bewustwording
“Onder andere door sociale patronen en een veranderende maatschappij ontstaat er een kloof tussen hygiëne richtlijnen en de praktische uitvoering. Tijdens de workshop wil ik mensen de vraag voorleggen: hoe kunnen we die kloof verkleinen?
Maar ook: Hoe kun je de hygiëne richtlijnen en de praktische uitvoering op de werkvloer bij elkaar brengen? Heb je bijvoorbeeld flexplekken op kantoor met eigen laptops, maar gedeelde beeldschermen, muizen en toetsenborden? Is het dan de gewoonte om het toetsenbord schoon te maken na gebruik? Dit soort routines nemen mensen vaak over als ze een goed voorbeeld zien. Om die reden zeg ik altijd: niets moet onopgemerkt blijven.
Dat vraagt ook om reflectie op ons eigen gedrag. Dat is niet iets dat we van nature graag doen en het is ook best heel lastig. Maar in dit geval, is het de sleutel naar het dichten van de kloof. Het succes van het implementeren van hygiëne richtlijnen ligt bij persoonlijk gedrag. Dus daar moet je mensen van bewustmaken en ze voor belonen. Als organisatie betekent dat dat je je moet bezighouden met de waarden waar je op stuurt. Vaste waarden, geven de juiste spelregels.”
Routines lonen
“Iedereen wast zijn handen na een toiletbezoek. Daar denk je waarschijnlijk niet eens meer bij na. Routines geven houvast op het gebied van gebruikersdiscipline en persoonlijke hygiëne. Net zoals er in India een verschil is tussen waar je de linker- en rechterhand voor gebruikt, moeten we hier ons gedrag aanpassen aan de omgeving waarin we bewegen. Of dat nou een kantoor, een kinderdagverblijf of een ziekenhuis is.
Door deze omgevingen goed in te richten kunnen we de verspreiding van infecties minimaliseren. Aan de ene kant is het dus belangrijk voor organisaties om na te denken over het beschikbaar stellen van middelen en materialen. Tegelijkertijd geldt dat ook over het nadenken over hoe te communiceren over protocollen en gewoontes om gedrag te veranderen. Mijn boodschap is: we moeten meer routines creëren. Als we dit consequent en goed doen, dan beschermen we niet alleen onszelf, maar ook onze omgeving thuis én op de werkplek.”
Een situatie analyse & kritische controlepunten in kaart
“Ik zou heel erg content zijn als iedereen in zijn eigen organisatie kritische hygiënecontrolepunten bedenkt. Niet vanuit het perspectief “hoe los ik dat op en wie kan ik inhuren om dat voor ons te komen doen” maar vanuit het perspectief “hoe kan ik mensen in hun werkplek bewust maken om hun omgeving veiliger te maken”.
De gezondheid op de werkvloer wordt uiteindelijk bepaald door het gedrag van de mensen die de ruimte gebruiken. Zij versterken het werk dat de schoonmakers doen, niet andersom.”
Over Bert Schulting
Bert studeerde Toegepaste Huishoudwetenschappen (Facility Management). Hij is sinds 1986 werkzaam bij Diversey in diverse rollen. Sinds 2015 als consultant, en geeft advies om hygiëneprocessen in te richten binnen de professionele markt.