Diversey Nederland ondertekent met trots de Green Deal Duurzame Zorg

Green Deal Duurzame Zorg Green Deal Duurzame Zorg
Anouk Sassen Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Sep 26, 2022

Diversey Nederland ondertekent de Green Deal Duurzame Zorg. Om mensen gezonder te maken gebruiken zorginstellingen en ziekenhuizen veel energie, voedsel en grondstoffen. Daarmee draagt de zorg bij aan vervuiling van het milieu. In totaliteit zijn zij verantwoordelijk voor 7% van de CO₂ uitstoot in Nederland. In de Green Deal Duurzame Zorg staan afspraken voor en door zorginstellingen, overheden en bedrijven om te streven naar minder milieuvervuiling door de zorg. 

 

Anita Verkerk (Managing Director Benelux) vertelt: “Het is onze missie om mensen en hun omgeving elke dag te beschermen en voor beide te zorgen. Gezondheid en welzijn van de mens zijn nauw verbonden met ons milieu. Zonder de toekomst op het spel te zetten is duurzame ontwikkeling in de zorg nodig. 
Als toeleverancier aan de zorg voelen wij ons verantwoordelijk zorginstellingen te helpen verduurzamen en ook de zorg toekomstbestendiger te maken. Verduurzamen doe je samen en vereist een ketenaanpak. Iedere innovatie die Diversey ontwikkelt maakt impact! Het ondertekenen van de Green Deal Duurzame Zorg bevestigt onze belofte om de zorg te helpen verduurzamen onze gezamenlijke CO₂ voetafdruk te verkleinen.”

 

Minder medicijnresten in grondwater, sloten en rivieren

 

Met de ondertekening van de Green Deal Duurzame Zorg intensiveren wij onze inzet voor het verduurzamen van de zorg nu en in de toekomst. Een concreet voorbeeld hiervan is medicijnresten terugdringen in het oppervlaktewater, want bij meerdere behandelingen in ziekenhuizen krijgen patiënten medicijnen toegediend die daarna via de urine en ontlasting weer worden uitgescheiden. Dit is een flinke belasting op vervuiling van ons oppervlaktewater! 


Zo willen wij samen met ziekenhuizen en zorginstellingen medicijnresten in ons oppervlakte- en grondwater tegengaan met de inzet van een single-use systeem voor de stoelgang en urinelozing van patiënten. Bijvoorbeeld door het opvangen van urine met contrastvloeistof in speciale plaszakken. Hiermee kan voorkomen worden dat medicijnresten terechtkomen in grondwater, sloten en rivieren. Daarnaast zijn ze biologisch afbreekbaar en efficiënt te vervoeren, waardoor er minder transport nodig is.

Wij spannen ons hierbij in om bij te dragen aan de 4 pijlers van de Green Deal Duurzame Zorg. Hoe wij dit doen? Bekijk hier de video over onze belofte.

Een milieuvriendelijke historie

Duurzame zorg

Diversey heeft een bewezen milieuvriendelijke historie. Zo verwijderde Diversey in 1975 al 13 jaar voor het Montreal Protocol alle CFC's uit alle aerosol en verstuivende producten. Het Montreal Protocol, voluit het Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer, is een internationaal verdrag dat opgesteld is om de ozonlaag te beschermen. Deze bescherming komt tot stand door de productie van een aantal stoffen waarvan men aanneemt dat ze de ozonlaag aantasten uit te faseren.


Al sinds ons bestaan is Diversey toegewijd aan duurzaamheid door onder andere partnerschappen met het WWF en Climate Savers. Meer dan 200 producten wereldwijd zijn gecertificeerd door een van de meest vooraanstaande Ecolabel organisaties, zoals Green Seal, EcoLogo, Good Environmental Choice Australia, EU Ecolabel (ook wel EU Flower) en Nordic Swan.


Als erkenning voor onze jarenlange inzet op het gebied van onze duurzaamheidsprestaties voor sociale verantwoordelijkheid, mensenrechten, bedrijfsethiek en milieubeheer hebben wij in 2022 een zilveren duurzaamheidsbeoordeling van EcoVadis ontvangen die uitsluitend wordt afgegeven aan bedrijven in de top 20% van de EcoVadis-ranglijst. EcoVadis is een toonaangevende dienst voor duurzaamheid beoordelingen die meer dan 75.000 organisaties over de hele wereld heeft beoordeeld. 

 

Protect. Care. Sustain.

Duurzaamheidsmissie Diversey

Onze Sustainability missie is Protect. Care. Sustain. We beschermen (Protect) onze wereld en behouden natuurlijke hulpbronnen. We geven (Care) om onze mensen, onze samenwerkingen met partners en onze klanten, en zetten ons in om kritieke sociale uitdagingen aan te pakken en de risico's  te verminderen. We werken onvermoeibaar om de hoogste normen op het gebied van transparantie, verantwoord ondernemen en beleid te handhaven (Sustain).

 

Streven naar circulariteit en koolstofneutraliteit

circulariteit

Onze ambities op het gebied van duurzaamheid gaan veel verder de toekomst in. We streven naar circulariteit en CO₂-neutraliteit, bijvoorbeeld in de manier waarop we produceren en waar we onze grondstoffen vandaan halen. Al onze producten voldoen aan de eco-normen, maar voor sommige producten (zoals desinfectiemiddelen) is er geen certificaat beschikbaar, simpelweg omdat er nog geen criteria zijn vastgesteld.


We blijven innoveren om onze CO₂ voetafdruk op het milieu te verkleinen en zorginstellingen te helpen hetzelfde te doen. Ons doel is om in 2030 100% van onze verpakkingen circulair te maken. Dit door een economie die de cirkel rond afval sluit, materialen in gebruik houdt en natuurlijke hulpbronnen regenereert. We blijven innoveren om ons totale afval te verminderen en om zorginstellingen te helpen hetzelfde te doen, met een focus op efficiënt gebruik van materialen en hulpbronnen.


#greendeal #duurzamezorg #vergroendezorg #groenezorg #mpz