Hoe verminder je plastic afval met het gebruik van duurzame schoonmaakproducten

Hoe kan je als bedrijf je plasticgebruik verminderen met milieuvriendelijkere schoonmaakproducten? 

 How to reduce plastic usage with eco cleaning products  How to reduce plastic usage with eco cleaning products
Antoine Rocourt Diversey
European Marketing Director Sustainable Development
Jan 26, 2024

Wist je dat door te kiezen voor duurzamere schoonmaakoplossingen, die minder impact hebben op het milieu, je als bedrijf op verschillende manieren je impact op het milieu kunt verbeteren?

Volgens gegevens die worden aangehaald in de whitepaper "Vele tinten groen", geeft 50% van de bedrijven in 15 belangrijke markten de voorkeur aan bedrijven met "goede milieureputaties".

Als zodanig kan begrip en bereidheid om duurzame producten te gebruiken je bedrijf naar nieuwe niveaus tillen.

Om te voldoen aan EU-regelgeving en op zijn beurt potentiële klanten aan te spreken, moet je duurzaamheid begrijpen.

Het Brundtland-rapport (opgesteld in opdracht van de VN naar aanleiding van de milieukwesties die werden besproken tijdens de beroemde Stockholm-conferentie van 1972) definieert duurzaamheid als:

"Ontwikkeling die tegemoet komt aan de behoeften van het heden zonder de mogelijkheid van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen."

Dit betekent dat duurzame beslissingen prioriteit moeten krijgen aan mens, planeet en winst, in die volgorde.

Hiervoor moeten bedrijven een schoonmaakstrategie ontwikkelen die zich richt op energie-, water- en operationele besparingen.

Een fundamentele vraag die door deze drie strategische doelen loopt, is: hoe kunnen bedrijven het gebruik van plastic verminderen? Plastic is een belangrijk en vaak onvermijdelijk onderdeel van de industriële schoonmaakindustrie, dus elke strategie moet gericht zijn op het verminderen van het gebruik en de impact ervan.

 

Waarom is het belangrijk om het gebruik van plastic te verminderen?

De Ellen MacArthur Foundation merkt op dat de hoeveelheid plastic in onze oceanen tegen 2050 groter zal zijn dan de totale hoeveelheid visbiomassa. Om de bezorgdheid over het milieu weg te nemen, stelt de EU dat al het plastic tegen 2030 herbruikbaar of recycleerbaar moet zijn. Als bedrijf moet u dit onthouden wanneer u nadenkt over hoe u de hoeveelheid plastic die u gebruikt kunt verminderen.

Wanneer mogelijk streven we ernaar om plastic uit onze activiteiten te verwijderen en het is waarschijnlijk dat uw bedrijf vergelijkbare doelen heeft. In situaties waarin u plastic niet volledig uit uw activiteiten kunt elimineren, is onze doelstelling vermindering. Diversey volgt dit eenvoudige motto: Verminderen. Hergebruiken. Recyclen. Heroverwegen. We doen dit door biologisch afbreekbare organische materialen te gebruiken in onze producten.

 

How to reduce plastic in cleaning

We bieden ook schoonmaakmiddelen aan die je kunnen helpen je ecologische voetafdruk te verminderen, volumevereisten te verminderen en transportkosten te besparen.

Je kunt meer leren over hoe je als bedrijf je gebruik van wegwerpplastic kunt verminderen in de volgende secties.

 

Wil je aanbevelingen over groene schoonmaak? Vraag een duurzaamheidscheck aan. 

Download ons GRATIS Handboek over Groene Reiniging.

Dit handboek is een volledige gids over duurzame reinigingspraktijken die je zullen helpen de kwaliteit te verhogen en de milieubelasting van jouw bedrijf te verminderen.

Vul het formulier in en ontvang het handboek VANDAAG GRATIS in je mailbox!

Download ons GRATIS Handboek over Groene Reiniging.

 

Is het mogelijk om het gebruik van plastic bij het schoonmaken te verminderen?

Milieubewust schoonmaken houdt in dat we plastic materialen in het schoonmaakproces elimineren of verminderen. Hoe kunnen we het gebruik van wegwerpplastic bij het schoonmaken verminderen? Bij het zoeken naar manieren om dagelijks plastic gebruik in bedrijfsactiviteiten te verminderen, moeten we ons richten op vier belangrijke gebieden.

 

 1. Gebruik hooggeconcentreerde producten

Hooggeconcentreerde producten van Diversey kunnen vele malen verdund worden. Dit betekent dat de sprayfles met de gebruiksklare oplossing meerdere keren hergebruikt kan worden in plaats van slechts één keer, zoals bij veel kant-en-klare producten.

 

2. Gebruik doseerapparatuur om hooggeconcentereerde producten te verdunnen

Cleaning products dilution

 

Speciale doseersystemen en dispensers kunnen worden gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld verpakkingen zoals SafePack. Deze doseersystemen maken het gemakkelijker om geconcentreerde schoonmaakmiddelen te verdunnen, te verminderen en voorkom je overdosering van het product. Dit vermindert kosten en de impact van uw bedrijf op het milieu.

 

3. Gebruik verpakkingen die recyclebaar zijn

Gebruik verpakkingen die kunnen worden gerecycled. Het plastic van de verpakking wordt vervolgens hergebruikt om nieuwe verpakkingen te maken. SafePack Pouches van Diversey zijn gemaakt van één soort mono plastic. Dit betekent dat ze als plastic afval kunnen worden weggegooid en gerecycled. Bovendien zijn SafePack-pouches gemaakt van één vel plastic. Eén vel wordt geblazen in meerdere zakjes, dus er is geen afval.

4. Gebruik producten gemaakt van hernieuwbare bronnen

Schoonmaakproducten moeten worden gemaakt met zo min mogelijk chemicaliën. Wanneer er reinigingsmiddelenworden gebruikt, moeten zoveel mogelijk daarvan afkomstig zijn van plantaardige materialen in plaats van fossiele grondstoffen. De SURE-producten van Diversey zijn voornamelijk gemaakt van plantaardige, hernieuwbare bronnen.

 

Milieuvriendelijke schoonmaak & certificeringen

Diversey zet zich in voor het ontwikkelen van duurzame oplossingen die uw duurzaamheidsdoelen ondersteunen en de lat op het gebied van duurzaamheid verhogen. Dat is al decennialang zo. We zijn lid van het A.I.S.E. Charter voor duurzame reiniging 2020+ en we hebben verschillende prijzen gewonnen voor onze duurzaamheidsinitiatieven en duurzame schoonmaakmiddelen.

Het is gebruikelijk om dingen die we denken dat "goed zijn voor het milieu" aan te duiden als "eco-vriendelijk". Helaas heeft productie altijd impact op het milieu in termen van koolstofemissies. We onderzoeken alle maatregelen om deze impact te minimaliseren en overwegen ook producten en oplossingen voor onze klanten die een algemeen netto positief effect kunnen hebben, bijvoorbeeld door hun water- en energieverbruik aanzienlijk te verminderen.

Bij Diversey weten we waarom het belangrijk is om het gebruik van plastic te verminderen. Bovendien heeft ons begrip van hoe we de hoeveelheid plastic die we gebruiken kunnen verminderen, gecombineerd met kennis en actie, geleid tot opmerkelijke duurzaamheidsprestaties in de loop der jaren.

  • 1935 - HF Johnson Jr. ontwikkelt een manier om carnaubapalmbomen te onderhouden, die een cruciaal ingrediënt bevatten voor reinigingsproducten.
  • 1975 - Diversey verwijdert CFC's uit alle spuitbussen.
  • 1994 - Diversey wint een UN Environmental Program Award: World Environment Centre Golden Medal for International Achievement.
  • 1996 - Diversey richt de Marine Stewardship Council op met Wild Wildlife Fund.
  • 2007 - Diversey lanceert Pur-Eco, een duurzame lijn van eco-gelabelde reinigingsproducten.
  • 2014 - Diversey wint een Sealed Air Award.
  • 2015 - Diversey lanceert het SURE 100% biologisch afbreekbare en op planten gebaseerde reinigingsassortiment.
  • 2023 - Diversey wint een EcoVadis Gold Medal voor duurzaamheid.

 

Energie en water besparen bij het schoonmaken

Duurzaamheid gaat niet alleen over het vinden van schoonmaakoplossingen die plastic afval verminderen. Waar mogelijk moet je streven naar het gebruik van schoonmaakproducten die voldoen aan de vier principes die we eerder hebben genoemd:

  • Gebruik hooggeconcentreerde producten
  • Gebruik doseersystemen voor doseercontrole
  • Gebruik een verpakking die gerecycled kan worden
  • Gebruik producten gemaakt van hernieuwbare bronnen

Het vinden van producten die aan deze vier doelen voldoen, is de beste manier om plastic gebruik te verminderen en de kleinste mogelijke milieueffecten te hebben. Bovendien zal het gebruik van producten die aan deze doelen voldoen ook helpen om het energie- en waterverbruik van uw bedrijf te verminderen.

Om de hoeveelheid energie en water die nodig is voor commerciële schoonmaakroutine te verminderen, zijn er drie manieren:

  1. Het gebruik van de juiste producten kan de hoeveelheid verpakking verminderen.
  2. De juiste producten kunnen de levensduur van een product verlengen en het aantal bestellingen verminderen.
  3. De juiste producten kunnen transportkosten en CO2-uitstoot verminderen.

Wat betreft water- en energieverbruik zal de juiste schoonmaakoplossing zo min mogelijk verpakking gebruiken om de impact op het milieu te verminderen. Er zijn drie hoofdtypen schoonmaakproducten, elk met een verschillende invloed op uw energieverbruik en waterverbruik.

  • Kant-en-klare sprays
  • Standaard geconcentreerde producten
  • Super geconcentreerde producten

De truc hier is om de juiste oplossing te vinden voor jouw schoonmaakbehoeften. Bijvoorbeeld, het gebruik van een concentraat in plaats van een sprayflacon kan je waterverbruik verminderen. Het zal ook minder verpakking vereisen en minder vervuiling veroorzaken door transport. Hoewel je ook moet overwegen of je het proces hebt om een geconcentreerd product correct te gebruiken terwijl je Diversey's reeks oplossingen in jouw duurzame schoonmaakstrategie integreert.

 

Operationele besparingen in schoonmaak

Het bedrag dat u uitgeeft aan producten en verzendkosten is belangrijk om te overwegen. Hoe minder u nodig heeft en hoe langer u een product kunt laten meegaan, hoe lager u de kosten kunt houden. Bovendien heeft u minder impact op het milieu.

Het doel is om het aantal producten dat je gebruikt te verminderen (volume impact), wat op zijn beurt de hoeveelheid transport die je nodig hebt (transport impact) vermindert. Wanneer je je volume en transport impact vermindert, bespaar je geld en heb je een duurzaam bedrijf. Diversey producten helpen je deze doelen te bereiken. Enkele manieren waarop we dit doen zijn:

  • Wij bieden producten aan met minimale verpakking.
  • Wij bieden oplossingen zodat u kunt overstappen van kant-en-klare producten naar concentraten en super concentraten (concentraten verminderen het volume- en transporteffect).
  • Wij zorgen ervoor dat al onze verpakkingen recyclebaar zijn.
  • Wij bieden herbruikbare spuitflessen aan.
  • Wij bieden navulbare/herbruikbare verpakkingen en producten wanneer dit geschikt is.

 

Hoe single-use plastic te verminderen bij schoonmaakproducten

Nu je weet waarom, laten we kijken hoe bedrijven plastic gebruik kunnen verminderen met specifieke schoonmaakproducten. Naast het helpen van het redden van de planeet, kunnen de juiste producten je ook helpen om aan de wettelijke voorschriften te voldoen.

De wetgeving in Europa schrijft voor dat organische materialen moeten voldoen aan minimale biologische afbreekbaarheidsnormen. Het gebruik van de juiste schoonmaakproducten kan ook uw ecologische voetafdruk verkleinen (minder transportimpact). Deze producten kunnen ook veiliger en efficiënter zijn.

Deze producten kunnen ook veiliger en efficiënter zijn.