Voorkom een uitbraak door het juist toepassen van handhygiëne!

Handhygiëne gezondheidszorg ziekenhuis Handhygiëne gezondheidszorg ziekenhuis
Anouk Sassen Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
May 23, 2022

Vandaag op 5 mei is het de Internationale dag van de Handhygiëne dus een mooie gelegenheid om extra aandacht te besteden aan handhygiëne.

Wist je dat slechts 20% van de zorgmedewerkers handhygiëne op de juiste momenten toepast en zo'n 70% van alle infecties wordt veroorzaakt door besmette handen?

Binnen een zorginstelling hebben medewerkers en cliënten veel contact met elkaar. Hierbij kunnen ziekteverwekkers zich gemakkelijk verspreiden via de handen, kleding en hulpmiddelen en is het voorkomen en beheersen van infecties topprioriteit. Een eenvoudige en goedkope manier om de verspreiding van infecties te voorkomen is een goede handhygiëne met de juiste middelen. Hiermee verlaagt u het risico op kruisbesmetting en dit stelt u in staat veilige zorg te leveren.
 

Maar op welke momenten en hoe pas je de juiste handhygiëne toe?

In algemene situaties pas je handhygiëne toe wanneer deze vervuild zijn, voordat je start met werken, na een toiletbezoek, na contact met afval of vuile was, na hoesten of niesen, voor het eten en na roken. De 5 momenten van handhygiëne volgens de World Health Organization zijn:

  1. vóór fysiek patiëntencontact;
  2. vóór een schone of aseptische procedure;
  3. na (mogelijk) contact met lichaamsmaterialen en vloeistoffen;
  4. na fysiek patiëntencontact;
  5. na fysiek contact met de omgeving van de patiënt.
     

Voor medewerkers in de huishoudelijke dienst binnen zorginstellingen kunnen de volgende
4 momenten worden toegepast:

  1. Kamer in;
  2. Kamer uit;
  3. Voor schoon;
  4. Na vuil.
     

Wanneer moet je handenwassen en wanneer juist desinfecteren?

Handen was je bij zichtbare vervuiling. Hiermee verwijder je vuil en tijdelijke flora van de handen. Desinfectie is het afdoden van tijdelijke en van blijvende flora van de handen. Handdesinfectie met handalcohol heeft de voorkeur wanneer de handen niet zichtbaar verontreinigd zijn. Dit doordat je handen al desinfecteert binnen 30 seconden. Bij handdesinfectie gelden twee belangrijke aandachtspunten of uitzonderingen: Handalcohol reinigt niet, daarom moeten de handen bij zichtbare verontreiniging worden gereinigd met water en zeep. Daarnaast zijn er een aantal algemene situaties:·

  • Wanneer de handen zichtbaar vuil zijn;
  • Voordat je begint met werken;
  • Na een toiletbezoek;
  • Na contact met afval, vuile was;
  • Na hoesten of niezen;
  • Voor eten of na roken.
     

Waar moet je op letten bij handdesinfectie?

  • Desinfecteer je handen niet na handen wassen;
  • Gebruik een handdesinfectiemiddel nooit op natte handen;
  • Gebruik enkel toegelaten desinfectiemiddelen met een Ctgb toelating;
  • Zorg dat je ook de vaak vergeten plekken zoals de vingertoppen en duimen meeneemt.


Wil jij handhygiëne binnen jouw organisatie verbeteren?

Een goede handhygiëne en hygiënisch werken zijn twee basiselementen voor effectieve infectiepreventie binnen zorginstellingen. Voor een goede handhygiëne is het nodig om de juiste techniek te beheersen en inzicht te hebben in de risicomomenten tijdens de zorgverlening of tijdens de facilitaire werkzaamheden.

Tijdens onze training persoonlijke en handhygiëne wordt er aandacht besteed aan de persoonlijke hygiëne maatregelen, de juiste handhygiëne techniek en de risicomomenten. Er wordt aandacht besteed aan het verschil tussen handen reiniging en desinfectie en het gebruik van handschoenen. Ook kan er tijdens de training onder de UV lamp worden geoefend. Deze training is geschikt voor; verpleegkundigen, verzorgenden, medewerkers facilitaire dienst, specialisten ouderengeneeskunde en paramedische medewerkers en kan in company worden gegeven.
 

Op zoek naar een complete oplossing voor handhygiëne? Met IntelliCare™ bescherm je ieder moment. Een complete en intelligente handhygiëne soplossing die is ontworpen om infecties te voorkomen, de productiviteit te verbeteren en uw merkreputatie te beschermen.