Reiniging of desinfectie?

Reinigen en desinfecteren worden vaak door elkaar gebruikt. Maar er zijn belangrijke verschillen.

Hygiene normen Hygiene normen
Hans van Dam
Productmanager
Sep 14, 2020

Als je een oppervlak reinigt of schoonmaakt, verwijder je vuil maar dood of verwijder je niet ziekteverwekkende micro-organismen. Door te desinfecteren dood, verwijder of inactiveer je bacteriën, schimmels en/of virussen, waarmee een verdere uitbraak voorkomen kan worden.

Grondig reinigen

Voor de beste hygiene moet eerst gereinigd voordat tot desinfecteren kan worden overgegaan. Reiniging zorgt ervoor dat het vuil verwijderd wordt zodat het desinfectiemiddel de organismen goed kan bereiken. Doorgaans heb je derhalve twee type  producten: reinigingsmiddelen enerzijds en desinfectiemiddelen anderzijds. Beide zijn nodig voor een grondige coronaproof schoonmaak.
Er zijn ook schoonmaakmiddelen die de twee functies combineren. Een gecombineerd reinigings- en desinfectiemiddel kan in één stap reinigen en desinfecteren bij ‘normale'vervuilingsgraad.  Controleer steeds het etiket en check of het een reinigings- én desinfectie middel is met geldig  toelatingsnummer.
 

Hoe kies je een desinfectiemiddel?

 

In 3 stappen kies je het juiste desinfectiemiddel:

1)    Wat wil je desinfecteren? Afhankelijk van de toepassing kies je het geschikte product. Een handdesinfectant is een andere toepassing dan een oppervlakte desinfectant.

2)    Controleer of het desinfectiemiddel een goedkeuring heeft in de toelatingen databank van het CTGB. Indien je het product wilt inzetten als desinfectant tegen het corona virus, controleer dan ook of het product een virusdodende werking heeft. 

3)      Kies bij voorkeur voor een reinigings- en desinfectiemiddel in één. Door in één stap te reinigen en te desinfecteren, bereik je je doel zonder in te leveren op de prestaties.

Als je eenmaal producten hebt geselecteerd, wordt sterk geadviseerd een training te volgen bij erkende leveranciers van desinfectemiddel zoals Diversey om veelvoorkomende fouten bij het reinigen en desinfecteren te voorkomen. Het schoonmaakresultaat kan ernstig beinvloed worden als niet de juiste stappen genomen worden. Volg daarom de instructies van de fabrikant goed op, voor een optimaal resultaat.
Zorg voor de juiste hulpmiddelen om te kunnen schoonmaken. Zo kunnen microvezel-, katoenen – of wegwerpdoekjen bepaalde materialen aan zich binden. Bij een verkeerd gebruik kan er kruisbesmetting ontstaan en zo zouden bepaalde apparaten of oppervlakken beschadigd kunnen worden. Voorkom dit en volg steeds de juiste reinigingsprocedures.

 

Reiniging in een nieuwe wereld

 

Werknemers moeten weten hoe ze goed kunnen reinigen en desinfecteren. Elke sector, organisatie en ruimte heeft echter zijn specifieke kenmerken en vergt een eigen aanpak. Om de COVID-19  pandemie aan te pakken heeft Diversey, een bedrijf met 65 jaar ervaring in hygiéne, praktische materialen ontwikkeld die je ondersteunen om op de meest hygiénische manier je zaak, school of winkel schoon te krijgen en houden.

Reiniging bathroom