Diversey draagt graag bij aan een veiligere en hygiënische zorgomgeving. Onze totaalaanpak bestaat uit het delen van kennis en geven inzicht en trainen van vaardigheden omtrent infectiepreventie. Diversey maakt gebruik van de kennis en diensten van Icosa.

Bij Icosa werken o.a. Nina Lamsma, Marja van der Kwast en Jenny Laros. Alle drie deskundigen infectiepreventie en geregistreerd in het kwaliteitsregister van de VHIG. Nina is in 1992 afgestudeerd als verpleegkundige HBO-V. Na veel praktijkervaring op diverse verpleegafdelingen besloot zij de opleiding tot deskundige infectiepreventie te volgen en is zij sinds 2004 werkzaam als deskundige infectiepreventie. Nina heeft ruime ervaring opgedaan in meerdere ziekenhuizen en zorginstellingen. Zij is voorzitter van de Stuurgroep Infectiepreventie Friesland (SIF) en actief binnen het ABR-zorgnetwerk.

Marja is in 2001 afgestudeerd als medisch microbiologisch analist aan het HBO Biologie en
Medisch Laboratoriumonderzoek (hogeschool benoemen i.p.v. studie) en heeft gewerkt in meerdere microbiologische laboratoria. Sinds 2006 is ze werkzaam als deskundige infectiepreventie in diverse ziekenhuizen en in de verpleeg- en verzorgsector. Daarnaast geeft ze training en scholing aan medewerkers in verschillende zorginstellingen, van tandartspraktijken tot ziekenhuizen.

Jenny is in 2001 afgestudeerd als verpleegkundige HBO-V. Sinds 2011 is zij werkzaam als deskundige infectiepreventie en heeft zij net als Marja en Nina ruime ervaring binnen diverse zorginstellingen. Als innovatieve scholingsmethode bedacht Jenny een Infectiepreventie Escape Room voor zorginstellingen. Dit leverde haar in 2019 de VHIG Hygieia Award publieksprijs op. Tevens is zij actief binnen de beroepsvereniging VHIG bij de pijler Professionalisering en Profilering (P&P).

Nina: "Door de enorme toename van resistente bacteriën tegen steeds meer verschillende antibiotica ontstaan er meer bijzonder resistente micro-organismen (BRMO). Dit is alarmerend! Er ontstaan risico's op ziekte en sterfte doordat infecties met deze bacteriën niet meer te behandelen zijn.
Resistentie-problematiek, in het bijzonder die van de multiresistente Gram-negatieve bacteriën, wordt nu beschouwd als de grootste bedreiging voor de veiligheid van de zorg. Deze bedreiging geldt niet voor ziekenhuizen, maar voor alle zorginstellingen of behandelcentra. Er wordt namelijk steeds meer complexe zorg verleend aan een kwetsbare populatie, zoals ouderen, buiten de muren van het ziekenhuis".


“Het belang van een goed infectiepreventiebeleid is de basis!”

Jenny: “Door alle verschuivingen in het zorglandschap is het belang van kennisuitbreiding buiten de ziekenhuizen erg belangrijk”. Door een tekort aan deskundigen infectiepreventie is het lastig om kennis over te dragen. Veel medewerkers moeten worden geschoold. Het management moet ervoor zorgen dat infectiepreventie hoog op de agenda blijft staan. Sommige zorginstellingen hebben al een contract met een deskundige infectiepreventie. Andere instellingen niet en trekken dus alleen aan de bel wanneer ze uitbraken hebben of andere problemen hebben op het gebied van infectiepreventie.

“Om die professionaliseringsslag te kunnen maken moet infectiepreventie de fundering van de organisatie en het beleid worden. Bij specialisten ouderenzorg, verzorgenden, schoonmaak, voedingsassistenten etc. moet infectiepreventie een onderdeel zijn van het kwaliteitsbeleid. Werken volgens het plan-do-check-act principe. Samen met Diversey kunnen wij zorgen
voor kennisoverdracht, advisering, auditing, ondersteuning bij uitbraken en het opleiden van HKMers ( of aandachtsvelders)”, aldus Nina.