Het Groenste bedrijf: HZ University of Applied Sciences in Vlissingen

Duurzaamheid_banner_blog Duurzaamheid_banner_blog
Valerie de Haan
Sector & Portfolio Marketing Manager Benelux
Aug 24, 2021

Bij HZ staat duurzaamheid al lang hoog in het vaandel. Al jaren zijn zij op verschillende gebieden aan het verduurzamen, door te werken met nieuwe systemen, maar ook gericht op het gedrag van medewerkers, studenten en partners proberen zij hun omgeving te inspireren om ook meer duurzaam te werken. Ook heeft HZ een “Green Office”, die bestaat uit studenten en medewerkers die samen met interne en externe partners bouwen aan een duurzame samenleving.
 

HZ studenten boom
Eerste bedrijfscateraar in Nederland met Green Key Gold

HZ is nog een van de weinige hogescholen die catering in eigen beheer heeft en dus zelf keuzes maken in de invulling hiervan. In 2015 gingen zij aan de slag om de catering te verduurzamen. Na wat onderzoek kwamen zij uit bij Green Key, een certificering die op dat moment alleen nog in hotels/hospitality omgevingen werd gebruikt, maar nog niet bij cateraars. Voor HZ was dit een mooie kapstok om de eerste stappen te zetten in het verduurzamen en met succes! In 2015 was het de eerste bedrijfscateraar met een Green Key Gold certificaat, het hoogst haalbare! Adri Bimmel, teamleider catering, vertelt: ‘Door Green Key word je uitgedaagd om na te denken over duurzaamheid en voorop te blijven lopen op dit gebied. Hierdoor is het gesprek ontstaan met Diversey, hoe de schoonmaakmiddelen kunnen ondersteunen in het verduurzamen van HZ’. Hierdoor zijn de vaatwasmiddelen omgezet naar Pur-Eco varianten (deze hebben een officieel Ecolabel) en zijn zij gestart met het inzetten van SURE producten, plantaardige schoonmaakmiddelen. 
 

Goed begin, maar nog niet het einde

Dit was een zeer mooie start, maar sindsdien heeft de organisatie niet stil gestaan. Zij verwachten van hun partners dat zij ook werken met keurmerken en baseren hierop hun keuzes met welke leveranciers zij willen samenwerken. Sinds kort werken zij samen met een nieuwe wijnleverancier en werken zij met Earth Water, water waar een goed doel achter zit. En tot slot zijn zij de eerste cateraar die er zelf vrijwillig voor heeft gekozen om een flessen inzamel machine te hebben. Hiermee kunnen de flessen gerecycled worden, om het plastic verbruik te verminderen. HZ kijkt verder dan alleen naar de producten waar zij mee werken. Binnen het caterigbedrijf hebben zij twee medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst genomen, die er nu al vijf jaar met veel plezier werken. 
 

Verduurzamen in de hele organisatie

Duurzaam studeren, werken, ondernemen zit in het DNA van HZ. Zij hebben al veel initiatieven ontwikkeld waarmee zij hun steentje bijdragen aan een betere wereld en hiermee ook meer bewustzijn willen creëren. Een paar initiatieven zijn:

  • Een eigen zonneboot die studenten samen met HZ ontwikkeld hebben;
  • Studenten helpen ondernemers met het overstappen naar een elektrisch wagenpark;
  • Er is een biobased paviljoen ontwikkeld op de locatie Vlissingen;
  • Studenten hebben evenementen georganiseerd om geld op te halen voor MIVA, waardoor kinderen met een beperking weer kans krijgen in de maatschappij in Zimbabwe;
  • De koelingen in de serviceruimte hebben een alternatief systeem waardoor deze ‘s nachts gekoeld worden door de buitenlucht;
  • Slimme meters, die er al een keer voor hebben gezorgd dat een lekkage werd gevonden voordat alles was ondergelopen. 

Dit laat zien dat HZ een organisatie is die een holistische benadering heeft voor verduurzaming.

hz studenten boot
Duurzame producten van Diversey

HZ maakt gebruik van Pur-Eco en SURE producten van Diversey. 

SURE® is een compleet assortiment reinigings- en desinfectiemiddelen voor de dagelijkse schoonmaak en hygiëne op plantaardige basis en 100% biologisch afbreekbaar voor keukens, gebouwen en persoonlijke hygiëne.

Lees hier meer over onze duurzame producten