Goede gewoonten tijdens het verkoudheids- en griepseizoen

Virussen nemen geen ziekteverlof. Kom te weten welke stappen uw bedrijf tijdens het verkoudheids- en griepseizoen zou moeten nemen.

Cold And Flu Cold And Flu
Deniz Headshot
Marketing Director
Oct 09, 2018

U zult merken dat mensen rond deze tijd van het jaar meer hoesten en niezen. Elk jaar worden miljoenen mensen getroffen door een verkoudheid. Volwassenen krijgen gemiddeld 2-3 verkoudheden per jaar en kinderen zelfs nog meer.  Er zijn ongeveer 200 virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, waarbij rhinovirussen de meest voorkomende oorzaak zijn.

 

De griep is een andere onaangename ziekte die niemand wil ervaren. Jaarlijks krijgt 25 procent van de Amerikaanse bevolking de griep, wat soms leidt tot een ziekenhuisopname of overlijden van mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een nieuwe studie toont aan dat een alarmerende meerderheid van de Amerikaanse werknemers (60 procent) naar het werk gaat terwijl ze de griep hebben.

 

Ter voorbereiding op het griepseizoen dienen organisaties hun desinfectie op te voeren om ervoor te zorgen dat infecties geen invloed hebben op de veiligheid, productiviteit en bedrijfsreputatie. 

 

Om de gevolgen van verkoudheid en griep te beperken, kunnen faciliteiten verschillende tips voor infectiepreventie overwegen, waaronder:

 

Een goede handhygiëne aanmoedigen

Omdat handen bacteriën van de ene persoon op de andere of op andere oppervlakken kunnen verspreiden, is een goede handhygiëne van essentieel belang. Als de handen vuil zijn, moeten werknemers de handen wassen met warm water en zeep of een handdesinfecterend middel op basis van alcohol aanbrengen als water en zeep niet beschikbaar zijn.

 

Vaccinaties aanmoedigen

Door vaccinaties voor werknemers te verstrekken of te vereisen, kunnen personen zich beschermen tegen griepvirussen die overeenkomen met of gerelateerd zijn aan de virussen in het vaccin.

 

Oppervlakken die veel worden aangeraakt reinigen en desinfecteren

Wanneer oppervlakken vuil worden achtergelaten, kunnen ze ziekteverwekkers op mensen overbrengen en ziekten veroorzaken. Oppervlakken die veel worden aangeraakt zoals deurknoppen, leuningen, liftknoppen en bureaus of werkbladen moeten regelmatig of wanneer ze vuil zijn worden gedesinfecteerd. Werknemers moeten deze oppervlakken reinigen van hoog naar laag, van schoon naar vuil en van droog naar nat.

In periodes waarin ziekten veel voorkomen en vaker worden verspreid, kunnen faciliteiten reageren door vaker te reinigen en desinfecteren. Dit kan betekenen dat het traditionele schoonmaakschema moet worden gewijzigd naar een frequentere reiniging van alle gemeenschappelijke ruimtes. Organisaties kunnen een controlelijst opstellen om ervoor te zorgen dat deze taken op de juiste tijdstippen worden uitgevoerd.

 

Goede gewoontes bij werknemers en bezoekers aanmoedigen

Om de verspreiding van verkoudheden en griep verder te voorkomen, kunnen faciliteiten goede gewoontes onder zieke werknemers, bewoners en bezoekers aanmoedigen. Dit omvat het beperken van contact met anderen, het bedekken van de mond bij hoesten en niezen en het weggooien van gebruikte zakdoekjes. Borden en ander communicatiemateriaal kunnen overal in de faciliteit worden geplaatst om als herinnering aan dit gedrag te dienen.

 

Benodigdheden goed aangevuld houden

Het is belangrijk dat faciliteiten extra persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), ontsmettingsmiddelen, handhygiëneproducten, doekjes, toiletpapier, vuilniszakken en reinigingsdoeken op voorraad hebben. Dit zal de naleving van de strategieën voor infectiepreventie bevorderen.

 

Naleving controleren

Het controleren van de naleving kan een faciliteit helpen ervoor te zorgen dat werknemers taken uitvoeren zoals verwacht en kan helpen bij het identificeren van verbeterpunten. Dit kan bestaan uit het bijhouden van het wassen en ontsmetten van handen door geautomatiseerde handhygiënemonitoring en nalevingsrapportage, het gebruik van fluorescerende markers om de reinheid van oppervlakken te meten en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen op te volgen.

 

Met de bovenstaande strategieën kunnen organisaties helpen voorkomen dat verkoudheden en griep zich verspreiden, waardoor werknemers en gasten gezond blijven.