De impact van een uitbraak tijdens de feestdagen in een zorginstelling.

Ouderen_met_mondmasker Ouderen_met_mondmasker
Anouk Sassen Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Sector Marketing Manager Healthcare & Portfoliomanager Infectiepreventie
Dec 24, 2021

Marja is deskundige infectiepreventie. Ooit  begonnen in de zorg in de functie verpleegkundige en nu al méér dan 30 jaren werkzaam in het vak  deskundige infectiepreventie, maar vooral ontzettend gepassioneerd. 
Wij vroegen haar naar de impact van een uitbraak  tijdens de feestdagen. 

Marja: “Enkele dagen voor kerst gaat op mijn vrije  dag de telefoon”. Zorgmedewerker: “Marja! Help!  Wij hebben het vermoeden dat er hier in huis een  buikgriep of Noro uitbraak is, omdat er veel mensen  misselijk zijn en last van diarree hebben”. 


Als deskundige infectiepreventie ben je nooit vrij als  het gaat om dit soort problematiek en roept de plicht.  In dit geval gaat Marja met spoed naar de  zorginstelling toe.  


Marja: "Het is altijd triest om te zien dat de bewoners,  zeker op de PG afdelingen hier zo'n last van hebben.  Ze begrijpen er niks van. Zij zijn gewend om in de  algemene ruimte te zitten en daar ook vaak te eten  en gezellige dingen te doen. 


Toch besloten wij het radicaal aan te pakken, omdat  er méér dan tien bewoners deze klachten hadden. Het gevolg is dat we kerstdiners hebben moeten afzeggen  en familie hierover moeten inlichten. Bewoners  mogen niet meer naar de algemene ruimte en dienen  zoveel mogelijk in eigen woonruimte te blijven.


Omdat de bewoners dit niet gemakkelijk begrijpen is  dit makkelijker gezegd dan gedaan. Er werd dan ook  besloten om per etage een bijeenkomstruimte te  creëren waar bewoners zonder klachten  dagbesteding hadden. De juiste isolatiemiddelen  werden uit de noodvoorraad gehaald en ik gaf uitleg  hoe deze gebruikt dienen te worden. Nadrukkelijk gaf ik aan: alleen bij bewoners met  klachten gebruiken en besmette ruimtes niet  verlaten.

Gedurende deze periode hebben wij een grondige tussen- en eindschoonmaak uitgevoerd om verdere  besmetting te voorkomen. 


Wij moeten er alles aan doen om het virus zo snel  mogelijk te baas te zijn. Deze ouderen zijn zo  kwetsbaar dat een Noro uitbraak al fataal kan zijn. Gelukkig hebben wij met deze adequate aanpak  goed kunnen handelen. De bewoners hebben  genoten van de kerstdagen met familie en naasten.


Gedurende het gehele jaar probeer ik zoveel  mogelijk bewustzijn en informatie te verstrekken over infectiepreventie. Belangrijk voor de bewoners, maar  zeker ook voor de medewerkers! 

"Voorkomen is tenslotte  beter dan genezen"