Bescherm uw werknemers tegen seizoensgebonden ziekten

Seasonal Illness Blog Seasonal Illness Blog
Melanie Rieser
EU Expert Kitchen Hygiene and Food Service
Nov 23, 2022

De winter staat voor de deur, en samen met de vallende bladeren betekent dit voor veel mensen ook een toename van seizoensgebonden ziekte. Griep, norovirus en complicaties waaronder longontsteking hebben allemaal een seizoenspiek tijdens de herfst- en wintermaanden en kunnen zich snel over de werkplek verspreiden. Om uw werknemers - en uw bedrijf - te beschermen, is het van cruciaal belang dat u zich bewust bent van de invloed van seizoensgebonden ziekten, strategieën voor preventie en manieren om hun impact te verminderen wanneer ze zich voordoen.

 

Beoordeling van de risico's

 

Er zijn verschillende redenen waarom ziekte-uitbraken toenemen bij koud weer.

 

Kou kan de symptomen van veel winterkwalen veroorzaken of verergeren. Ons immuunsysteem is mogelijk kwetsbaarder in de winter en bepaalde pathogenen gedijen het beste in koudere omgevingen. Koud weer kan ervoor zorgen dat de luchtwegen zich samentrekken en de processen onderdrukken die ons tegen infecties beschermen.

 

Naarmate het weer kouder wordt, brengen mensen ook meer tijd binnenshuis en dichter bij anderen door, waardoor de kans op het krijgen van een virus toeneemt. Ook worden de verwarmingssystemen in deze tijd van het jaar ingeschakeld en bevat de gerecirculeerde lucht mogelijk minder buitenlucht. Dit kan het risico op stof en andere deeltjes verhogen, die ook besmettelijke ziekteverwekkers kunnen bevatten. Bovendien vermoeden onderzoekers dat bacteriën uit een niesbui beter overleven in droge lucht - zoals de lucht in een kantoor dat verwarmd wordt. Het is waarschijnlijk een combinatie van al deze factoren die bijdraagt aan de piek in infectie tijdens de wintermaanden, met name op een werkplek.

 

Hopen op het beste, voorbereiden op het ergste

 

De beste manier om te voorkomen dat deze ziekten uw personeel beïnvloeden, is door preventiestrategieën te hanteren, waaronder:

  • Vaccinatie promoten. Uw werknemers eraan herinneren om zich te laten vaccineren, zoals de griepprik en het pneumokokkenvaccin, of vaccinaties op het werk aan te bieden.
  • Een goede handhygiëne aanmoedigen. Uw medewerkers handhygiëne (handen wassen of desinfecteren) aanbevelen, vooral na toiletgebruik of contact met oppervlakken die veel worden aangeraakt, zoals telefoons, toetsenborden en deurknoppen. Overweeg om handdesinfecterend middel op de werkplek te plaatsen; op drukbezochte plaatsen, zoals de keuken, ontspanningsruimte of vergaderruimtes.
  • Oppervlakken die veel worden aangeraakt desinfecteren. Gebruik een desinfecterende reiniger om snelle, veilige en effectieve reinigings- en desinfectieprestaties te leveren. Desinfecteer bureaus, werkbladen, toetsenborden, deurknoppen en andere oppervlakken die veel worden aangeraakt op regelmatige basis om het risico op verspreiding van ziekten te verminderen. 
  • Gebruik uw gezond verstand. Benadruk preventiemethoden, zoals de mond bedekken wanneer u niest, zakdoekjes weggooien na elk gebruik en het vermijden van delen van eten en drinken met anderen.
  • Geef vrije dagen. Luister naar uw werknemers als ze u vertellen dat ze zich niet goed voelen, omdat ze onder druk worden gezet om naar het werk te komen als ze zich ziek voelen. Niemand zou met koorts naar het werk moeten komen: een verhoogde temperatuur is de manier van Moeder Natuur om ons te vertellen dat we thuis moeten blijven.

 

Beperking van de impact van ziekte

 

Dus, wat moet u doen als u ziek bent geworden?

 

Het belangrijkste is: blijf thuis. Volgens een onderzoek uit 2016, gaat meer dan de helft van de mensen die op openbare plaatsen werken, zoals ziekenhuizen en restaurants, nog steeds naar hun werk als ze ziek zijn, waardoor andere werknemers, patiënten en klanten het risico op een infectie lopen. Communiceer proactief met uw werkgever en geef prioriteit aan uw welzijn.

 

Zorg voor voldoende rust en drink voldoende tijdens de herstelperiode om uitdroging te voorkomen. Afhankelijk van uw symptomen, raadpleeg een arts over vrij verkrijgbare medicijnen, antibiotica of andere noodzakelijke behandelingen. Blijf in contact met uw werkgever over uw symptomen en ga pas weer aan het werk als u volledig hersteld bent.

 

Houd bij kouder weer rekening met het risico op ziekte en neem voorzorgsmaatregelen om uw werkplek te beschermen tegen een uitbraak. Voor meer informatie over preventie ga naar www.diversey.com/diversey-care/outbreak-prevention.