5 Tips ... om te verduurzamen op het gebied van schoonmaak

Sustainability Sustainability
Valerie de Haan
Sector & Portfolio Marketing Manager Benelux
Nov 15, 2021

Waar moet je beginnen als je meer wilt verduurzamen? Duurzaamheid is een groot en breed begrip en kan op veel verschillende manieren worden ingezet. Om je op weg te helpen, hebben we 5 praktische tips voor je op een rijtje gezet om de eerste stap te kunnen zetten om te verduurzamen op het gebied van schoonmaak. 

Als je de aanbevelingen eenmaal hebt toegevoegd aan je duurzaamheidsplannen, of als je je duurzame reis al hebt opgestart en op zoek bent naar de volgende stappen, wil je misschien wat diepere inzichten die relevant zijn voor je bedrijf. Voor een beperkte tijd bieden we onze duurzaamheidscheck volledig gratis aan (normaal vanaf € 100)” . 

 

Klik hier om een gratis duurzaamheidscheck aan te vragen

 

1. Veilig werken met producten in een gesloten systeem

Veiligheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers is ook een manier om duurzaam te ondernemen. Een van de meest effectieve manieren om duurzamere schoonmaakpraktijken toe te passen, is het gebruik van doseersystemen, waarbij je niet in contact komt met de pure chemie van de producten. Het systeem doseert de producten met water, waardoor de chemie verdunt wordt en daardoor veiliger in gebruik is.
Diversey heeft verschillende soorten geconcentreerde producten die zowel geschikt zijn op kleine als op grote locaties.

Lees hier meer over onze geconcentreerde oplossingen.

 

2. Kies voor geconcentreerde producten

Met schoonmaakmiddelen kun je de keuze maken om te werken met kant-en-klare producten of met geconcentreerde producten. Als je kiest voor geconcentreerde producten dan kan dat 98,2% afval verminderen in vergelijking met kant-en-klare producten. Dit komt omdat er in kant-en-klare producten meer water zit. Bij geconcentreerde producten voeg je dit water pas op locatie toe, waar je het middel daadwerkelijk gaat gebruiken. Hierdoor is het productvolume per schoonmaakemmer minder, waardoor je minder verpakkingsmateriaal nodig hebt en er minder producten vervoerd hoeven te worden.
Diversey heeft verschillende soorten geconcentreerde producten die zowel geschikt zijn op kleine als op grote locaties.

Lees hier meer over onze geconcentreerde oplossingen.

 

3. Kies voor producten met een EU Ecolabel

Producten met een EU Ecolabel zijn door een onafhankelijke instantie beoordeeld op het gebied van duurzaamheid. Om een EU Ecolabel te krijgen, wordt naar de totale keten van een product gekeken, dus niet alleen naar de grondstoffen en verpakking. De meest bekende ecolabelsop het gebied van schoonmaak zijn EU Ecolabel(Flower) en CradletoCradle.

Als je meer kennis wilt over ecolabels, of de huidige regelgeving niet kent, raden we je aan onze whitepaper over ecolabels te lezen. Als alternatief kan je ons complete assortiment producten met een Ecolabel en andere milieulabels bekijken.

Download onze whitepaper over Ecolabels  of bekijk ons complete assortiment aan Ecolabelproducten

 

4.  Kies voor reinigingsproducten die een circulaire economie bevorderen.

Deze producten sluiten de kringloop rond afval, maken gebruik van natuurlijke materialen en hulpbronnen. Deze producten worden beoordeeld op hun totale impact door de gehele keten heen in plaats van op één schakel uit de keten te focussen. Zo kan je er voor kiezen om met producten te werken die Cradle to Cradle Certified™ zijn.

Het Cradle to Cradle Certified™ is een wereldwijd erkende maatstaf voor veiligere, duurzamere producten gemaakt voor een circulaire economie. Om Cradle to Cradle Certified te worden, moeten de producten aan strenge criteria voldoen. Ze worden beoordeeld op milieu- en sociale prestaties in vijf kritieke duurzaamheidscategorieën: materiaalgezondheid, materiaalhergebruik, beheer van hernieuwbare energie en koolstof, waterbeheer en sociale rechtvaardigheid. Een product krijgt voor elke categorie een prestatieniveau toegewezen (Basic, Brons, Silver, Gold, Platinum). De prestatie in de laagste categorie van een product vertegenwoordigt ook het algehele certificeringsniveau. De norm vereist dat de certificering om de twee jaar wordt vernieuwd.

Ontdek ons SURE-assortiment van plantaardige, 100 % biologisch afbreekbare schoonmaakproducten. SURE is bekroond met het Cradle to Cradle Gold certificaat. Naast de nieuwe Cradle to Cradle certificering voldoen SURE-producten ook aan all eco-certificeringscriteria van het EU Ecolabel.

Klik hier voor meer informatie over SURE of bekijk ons complete assortiment aan Ecolabelproducten

 

5. Maak gebruik van een kernassortiment

Door gebruik te maken van een standaard kernassortiment, houd je een duidelijk overzicht van de schoonmaakproducten. Daarnaast is de kans kleiner dat de producten voor de verkeerde toepassingen worden ingezet, wat kan leiden tot problemen. Door te werken met een kernassortiment heb je minder producten op locatie nodig en kan je goed werken met een doseersysteem.
Wil jij checken of je je kernassortiment kunt verduurzamen of op ander gebied duurzamer kunt werken?

Vraag dan nu een gratis duurzaamheidscheck aan t.w.v. €100,-


Klik hier om een gratis duurzaamheidscheck aan te vragen